U bent hier
Gegarandeerde dienstverlening bij De Lijn zo goed als een feit

De langverwachte gegarandeerde dienstverlening bij De Lijn wordt weldra eindelijk ingevoerd. Het ontwerp van decreet dat daartoe de regels vastlegt, is vandaag goedgekeurd door de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement. “Vakbonden moeten voortaan minstens acht dagen op voorhand een stakingsaanzegging indienen. Werknemers krijgen vervolgens tot 72 uur voor de staking de tijd om te laten weten of ze meestaken. Met inzet van het werkwillig personeel organiseert De Lijn een aangepast vervoeraanbod, dat dan minstens een dag voor de staking aan de reizigers wordt bekend gemaakt”, legt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens de nieuwe regeling uit.
Maertens strijd in het Vlaams Parlement al jaren voor de invoering van gegarandeerde dienstverlening bij de Vlaamse vervoermaatschappij, zoals ook bij de NMBS al een tijdje bestaat. “Bij het openbaar vervoer moet de reiziger altijd centraal staan. Stakingen zorgen bij hen echter voor enorm veel frustratie, doordat dan veel ritten worden afgeschaft”, stelt Bert Maertens. Van alle afgeschafte bus- en tramritten bij De Lijn is een derde rechtstreeks te wijten aan stakingsacties. In 2019 en 2020 waren er respectievelijk 39 en 20 stakingen.
Recht van de reiziger op betrouwbaar openbaar vervoer
“Ik ben echt tevreden dat de gegarandeerde dienstverlening er nu eindelijk ook bij De Lijn komt. We tornen niet aan het stakingsrecht van de medewerkers. Maar we vrijwaren tegelijk het recht van de reizigers op betrouwbaar openbaar vervoer. Ik pleit in het parlement al lang voor de invoering van een systeem dat ook bij stakingen zorgt voor een continuïteit van de dienstverlening. Dat is er nu. In de politiek kan het dus af en toe lonen om steeds op dezelfde nagel te blijven kloppen”, besluit Maertens.