U bent hier
Steeds meer pleziervaarders op kanaal Roeselare-Ooigem
Jachthaven Izegem noteert stijgende bezetting
ROESELARE/IZEGEM/OOIGEM - Het aantal pleziervaarders op het Kanaal Roeselare-Ooigem is de voorbije twee jaar exponentieel toegenomen. Vooral watersporters meren aan in de Izegemse jachthaven, waar de toename ook merkbaar is.
De pleziervaart op het kanaal Roeselare-Ooigem is aan een sterke opmars bezig. Op twee jaar tijd verdubbelde het aantal vaarbewegingen bijna: van 152 in 2013 naar 253 in 2015. Gilbert Vandecappelle (72) is al 26 jaar havenmeester. Volgens hem is de hogere bedrijvigheid in de jachthaven en op het Kanaal duidelijk te merken.
“Vooral het aantal leden bij onze Izegemse Watersportvereniging (IWV) is de afgelopen jaren erg gestegen. Het wakeboarden en waterskiën hebben groot succes. Mensen die komen varen, stoppen hier ook al eens. Ik geef hen met veel plezier wat uitleg.”
De stijging is ook positief voor de horeca. 't Schroefke, dat aan de haven ligt, zorgt er al acht jaar voor spijs en drank. “Over die jaren is het aantal klanten absoluut gestegen, net als het aantal boten”, zegt uitbater Yannick Deplae (30). “We krijgen vooral veel watersporters over de vloer, maar nu en dan ook een toerist die even binnen springt.”
“Uit de cijfers blijkt dat vanaf april tot en met september de pleziervaart op het kanaal intens is. Die evolutie is ook duidelijk merkbaar in de Izegemse jachthaven langs het kanaal, waar er plaats is voor 75 boten. Voor het toerisme in de stad Izegem is de positieve evolutie in elk geval een grote meerwaarde”, aldus Izegems schepen van Mobiliteit en Toerisme Kurt Himpe (N-VA).
Slecht weer en vorst
De laatste bootjes die nu nog aangemeerd liggen, worden tegen het einde van de maand uit het water gehaald. “Het slechte weer en de vorst kunnen de kunststof beschadigen. Metalen bootjes kunnen wel blijven liggen, maar dat zijn de uitzonderingen. Voor de beroepsvaart blijft het Kanaal uiteraard wel bevaarbaar”, zegt de havenmeester.
Wie op het Kanaal wil geraken per boot, moet in Ooigem de sluis gebruiken. Er wordt maar om de drie uur versast voor de pleziervaart. “Pleziervaarders vinden dat een belemmering. Ze kunnen wel op andere tijdstippen mee versast worden met de beroepsvaart”, zegt parlementslid Bert Maertens (N-VA). De optie om de gerestaureerde drietrapssluis opnieuw in gebruik te nemen, werd bekeken. Maar voor de manuele bediening van die sluis moeten twee binnenvaartbegeleiders aanwezig zijn. Dat personeel is niet voorhanden.
Volgens minister Ben Weyts (N-VA) bestaat in theorie de mogelijkheid om het versassen per dag te verhogen, maar omwille van de hoge elektriciteitskostprijs voor het terugpompen van water van de Leie naar het kanaal wordt sinds een vijftal jaar de pleziervaart gegroepeerd. Elke afwaartse schutbeweging zorgt voor een verlies van 11.000 kubieke meter water uit het kanaal.
Bron: Stephanie Demasure, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 12.11.2016, p. 3
