Samenwerken ja, fusie nee

Door Bert Maertens op 21 september 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Izegem

MANDELSTREEK - KLEINE(RE) GEMEENTES BLIJVEN LIEVER EIGEN BOONTJES DOPPEN

De Oost-Vlaamse gemeenten Kruishoutem en Zingem onderzoeken op dit moment hoe ze in 2019 kunnen samensmelten, terwijl ook Vincent van Quickenborne sinds kort pleit voor een Kortrijks stadsgewest. Hoe staan de gemeenten uit onze regio tegenover een eventuele fusie? Uit onze rondvraag blijkt dat geen enkele kleine gemeente een fusie ziet zitten, al staan de grote gemeenten, met Izegem op kop, wel open om 'een gesprek aan te gaan met buurgemeentes die dat willen'.

Gemeenten zoals Lichtervelde, Ruiselede, Hooglede en Meulebeke reageren fel: "Fusies zijn een verspilling van energie. Laat de gemeentegrenzen alstublieft liggen", zegt Hoogleeds burgemeester Rita Demaré. "Sommige bewoners zijn de fusie van Hooglede en Gits van veertig jaar geleden nog altijd niet te boven", zucht ze. "Een stadsgewest zoals Kortrijk voorstelt, is geen goed idee", horen we van Dirk Verwilst in Meulebeke. "Zoiets levert financieel helemaal niets op. Contractuele medewerkers kan je niet zomaar op straat zetten, dus wat loonkost betreft kunnen we niet besparen, om nog maar te zwijgen van het sociale bloedbad."

De kleine(re) gemeenten doppen dus liever hun eigen boontjes, al betekent dat niet dat ze elke vorm van samenwerking afwijzen.

"Ik ben meer te vinden voor samenwerking dan voor een fusie", zegt Greet De Roo van Ruiselede. "Er wordt al lachend wel eens een fusie met Tielt geopperd, maar daar is nog nooit een serieus gesprek over geweest en wij zijn evenmin vragende partij. We zijn als kleine gemeente perfect in staat om de basisnoden van de burgers op te vangen."

40 jaar brokken lijmen

Zowel Greet De Roo als Rita Demaré geven aan dat ze de meeste burgers die bij hen over de vloer komen persoonlijk kennen.

"Samenwerken over de gemeentegrenzen heen kan zeker zijn vruchten afwerpen, denk maar aan de intergemeentelijke woondienst", gaat Demaré verder. "Zoiets is tenminste efficiënt. Veertig jaar brokken lijmen tussen Gits en Hooglede is dat niet."

Informeel overleg

Izegem is voorstander van fusies, maar vindt voorlopig geen gehoor bij zijn buren.

"Onze stad staat zeker open om het gesprek aan te gaan met buurgemeentes die een fusie willen overwegen", vat burgemeester Bert Maertens het samen. "Alleen stel ik vast dat als ik daarover met mijn collega-burgemeesters informeel overleg er geen zin is om over een fusie te willen nadenken. Maar als Vlaams volksvertegenwoordiger ben ik ervan overtuigd dat een schaalvergroting voor sommige kleine gemeenten tot meer efficiëntie kan leiden, met meer waar en meer faciliteiten voor het belastingsgeld van de inwoners, al dan niet met het behoud van lokale dienstverlening in het gemeentehuis."

"Tegelijk heb je minder medewerkers nodig, waardoor je efficiënter en goedkoper kunt werken, alleen al wat administratie betreft."

"Precies om dergelijke ondersteunende diensten te doen samenwerken, zijn er nu samenwerkingsverbanden zoals de associatie Midwest, die zestien gemeenten uit de regio bundelt. Voor veel gemeenten is dat genoeg en die samenwerking zal ongetwijfeld blijven groeien, maar zolang we 16 gemeenteraden hebben, zal die administratie nooit honderd procent efficiënt verlopen."

Zwembad Moorslede

Een vrijwillige fusieoperatie zit er met andere woorden in onze contreien niet aan te komen, al reiken de gemeenten de laatste jaren steeds vaker elkaar de hand. Niet alleen in grote samenwerkingsverbanden zoals Midwest, maar ook op kleinere schaal.

Zo opende zwembad de Amfoor in Moorslede eind vorig jaar de deuren na een grondige renovatie. Bij die renovatie betaalden ook Staden, Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle elk een stukje, in ruil voor een voordeliger tarief voor hun inwoners. Of om het met de woorden van Maertens te zeggen: 'meer faciliteiten voor hetzelfde belastingsgeld.'

 

Bron: VDI, SVR, DBEW, VGGS op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 21.09.2016, p. 17

 

Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 21.09.2016, p. 17

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is