U bent hier
R8 wordt nu al veiliger voor fietsers

Kleine maatregelen in afwachting van grondige heraanleg
KUURNE/HARELBEKE/KORTRIJK - Kleine aanpassingen moeten het kruispunt van de R8 en de Brugsesteenweg op korte termijn veiliger maken voor fietsers. Een beter geaccentueerd fietspad is een eerste stap om nog meer ongevallen te voorkomen. De werken starten vanavond donderdag.
Een heikel punt, dat is het minste wat je over het kruispunt van de Brugsesteenweg en de R8 kan zeggen. Vooral fietsers riskeren al te vaak hun leven als ze de drukke Ringlaan kruisen. Om die onveilige situatie verleden tijd te maken, neemt het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), in afwachting van grondige aanpassingen, op korte termijn enkele maatregelen om de veiligheid van de zwakke weggebruikers te verhogen.
Onteigeningen
De voorbije jaren gebeurden tientallen ongevallen op de drukke Ringlaan. Met als droevig hoogtepunt de aanrijding in april 2015, waarbij de jonge Joeri Verbeeck (18) uit Heule 600 meter werd meegesleurd door een vrachtwagen, nadat hij door diezelfde vrachtwagen werd aangereden op het fatale kruispunt. Verbeeck overleefde het ongeval als bij wonder, maar is nog altijd aan het revalideren. En hij is niet de enige die er al werd aangereden. De overheid en de lokale besturen werken al langer aan een plan van aanpak. Maar omdat een heraanleg van het kruispunt om centen vraagt en die centen niet voor het grijpen liggen, komen nu al enkele kleine maatregelen. “Het fietspad wordt binnenkort extra geaccentueerd en de opstelstrook voor fietsers wordt groter”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger BertMaertens (N-VA) die de situatie al meermaals aankaartte in het parlement.
“De aannemer start vanavond donderdag al met de werken”, zegt Eveline Vandecaetsbeek, communicatieverantwoordelijke bij AWV. “De rode slemlaag wordt na de avondspits aangebracht om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken.”
Later volgen er ingrijpendere werken. Daarom maakt het Agentschap voor Wegen en Verkeer in 2017 en 2018 zo'n 350.000 euro vrij voor een studie om uit te dokteren hoe de heraanleg het best kan worden gerealiseerd. “Het fietspad wordt opgeschoven”, legt Maertens uit. “Fietsers krijgen ook eerder groen licht dan de andere weggebruikers, zodat ze veel minder in conflict kunnen komen met auto's en vrachtwagens.”
Een startdatum van die werken kan AWV nog niet geven. “Er moeten nog enkele kleine onteigeningen gedaan worden om het fietspad te kunnen opschuiven”, zegt Vandecaetsbeek. “Die onteigeningen moeten eerst afgerond zijn vooraleer we de verdere timing kunnen bekendmaken.”
Bron: Karen Verhulst, Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Roeselare, 15.12.2016, p. 1; cf. nieuwsblad.be
