U bent hier
“Praktische en knusse flats”
De Mandel opent toegankelijke sociale flats op oude kloostersite
EMELGEM - “Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin”, zegt Vienna Lootens (25). Ze is een van de bewoners van de gloednieuwe rolstoelaangepaste huurflats in de Prinsessestraat. De site werd vrijdag officieel geopend. “Het is een leuke omgeving, de mensen zijn vriendelijk en binnen handbereik ligt het groen van Wandel op de Mandel.”
In opdracht van sociale bouwmaatschappij De Mandel bouwde aannemer Coussée-Bostoen uit Roeselare 40 sociale huurappartementen op de site van het voormalig klooster in Emelgem. De aannemer startte eind april 2015 met de sloopwerken.
Eind augustus konden de eerste huurders de intrek nemen in hun gloednieuwe flat. “Het project combineert een heel centrale ligging, vlakbij het centrum van Emelgem, met de troeven van een groene woonomgeving langs het kanaal Roeselare-Leie. Emelgem heeft bovendien een heel strategische ligging in de driehoek Roeselare-Kortrijk-Gent”, omschrijft de bouwheer het.
“En dit klopt”, zegt bewoonster Vienna Lootens (25), die er sinds 3 september woont. “Ik ben afkomstig van Aarsele, uit een pure plattelandsomgeving. Emelgem is een uitstekende uitkomst. Er is wel een kern, maar het platteland is nooit veraf. De flats zijn opgetrokken rond een centraal binnenplein en in geen tijd bereik je de groene zone van Wandel op de Mandel. Er werd speciaal van op deze site een brug over de Mandel gebouwd om de groenzone te bereiken. Ideaal om eens een boek mee te nemen en te genieten van de rust.”
Knus inrichten
Maar dat Emelgem ook centraal ligt, ervaart Vienna eveneens. “Ik kan niet zonder sociaal contact. Ik was al op de hoogte van bouwplannen voor flats van ADO Icarus in Menen en Kortrijk, maar dat leek me te veraf. Emelgem vond ik beter qua ligging en dat is intussen bevestigd: vrienden vinden gemakkelijk de weg naar hier. Mijn beste vriendin woont in Ardooie en daar raak ik heel snel. Maar ook de mensen uit de buurt vallen heel goed mee. Ik voel me perfect geïntegreerd. De zelfstandigen geven ons al snel een duwtje als iets niet lukt met de rolstoel en toen ik hier pas woonde passeerde Izegem Koers hier voor de deur. Ik heb de hele tijd buiten vertoefd en gekeuveld met de buurtbewoners. Ook de bewoners van de oude kloostersite vallen goed mee. Sommigen hebben dieren. Ik ben een dierenliefhebber, al van op de ouderlijke boerderij, en dat weten ze intussen. Ze houden halt of zwaaien als ze voorbijkomen.”
Vroeger woonde Vienna bij haar ouders. Ook daar was de woning aangepast aan haar rolwagen. Haar flat is dat eveneens. “Met een ruime draaicirkel, automatische deuren en noem maar op”, toont ze. “Al van toen ik 17 was hoorde ik van de intentie dat dit gebouw er zou komen. Het was dus zeven jaar wachten op de realisatie. Maar al die tijd kon ik plannen smeden. Ik wist hoe de flat er vormelijk zou uitzien. In mijn hoofd was ik al bezig met de inrichting. Ik koos zelf de meubels, de verf, de decoratie. Het is een praktische maar knusse flat geworden. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. De grootste stap was eigenlijk ‘hotel mama’ verlaten, maar ik red me wel. Bovendien kan ik ook met de auto uit de voeten. Mijn ouders bezoeken is dus ook perfect haalbaar. Er komt hier momenteel veel volk over de vloer”, lacht ze. “Iedereen wil zien waar ik woon. En ik ben trots te tonen hoe ik het heb ingericht.”
40 huurappartementen
Ook op de officiële opening stelde ze haar flat open voor de genodigden van de plechtigheid. In totaal zijn op de oude kloostersite veertig huurappartementen gebouwd. Twaalf daarvan zijn ADL-woongelegenheden en 18 aangepaste appartementen. ADL staat voor Activiteiten van het Dagelijks Leven. Deze appartementen zijn niet alleen aangepast voor mensen in een rolstoel, maar er is ook assistentie aanwezig in het gebouw.
Deze assistentiedienst en de ADL-appartementen vormen samen een dienst voor zelfstandig wonen. In zo’n dienst kunnen personen met een ernstige lichamelijke beperking terecht in een aangepaste woning. Daarnaast wordt er 24 op 24 uur oproepbare ADL-assistentie voorzien. Personen die in deze appartementen wonen, kunnen dus dag en nacht een beroep doen op assistentie voor Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL). Deze ADL-assistentie wordt verzorgd door Ado-Icarus vzw.
Nu de oplevering van de gebouwen een feit is, zit De Mandel niet stil. Aan de overzijde van de straat werden de rioleringswerken en wegkoffer aangelegd en begin september startte de bouw er van acht sociale huurwoningen en zes sociale koopwoningen.
Met link naar het verleden
EMELGEM - Studio Plus Architectenbureau uit Roeselare ontwierp de plannen met een duidelijke link naar het vroegere klooster en de naastliggende school, maar toch ogen de appartementen eigentijds. “Met het gerealiseerde bouwproject wordt een invulling gegeven aan de oude kloostersite, waarvan de basis gelegd werd in de 19de eeuw”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “In 1816 waren er al liefdadigheidszusters aan het werk in Emelgem en in 1856 werd het woonhuis van de zusters verheven tot klooster van de Heilige Vincentius à Paulo. Vier jaar later werd er een kapel aangebouwd, die net voor de Tweede Wereldoorlog vernieuwd werd. Deze kapel werd in het bouwproject behouden en mooi geïntegreerd. In het bouwproject is er trouwens ook een verwijzing naar de voormalige kloostertuin.”
“Ook op het vlak van mobiliteit is het project een meerwaarde”, aldus Himpe. “Door het afbreken van de kloostermuur langs de kant van de Prinsessestraat is er een grote open ruimte gerealiseerd en een bijkomende verbinding tussen de Prinsessestraat en ‘Wandel op de Mandel’. Een bijkomende trage verbinding die een meerwaarde biedt voor de Emelgemnaars en voor de lagere school naast het bouwproject.”
Bron: Frank Meurisse, KW De Weekbode Izegem, 22.09.2017, p. 15
