“Infrabel voert afbraakpolitiek”

Door Bert Maertens op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

ROESELARE - Een groep politici van alle partijen in het parlement kant zich tegen de afbraakpolitiek die Infrabel volgens hen momenteel voert op het West-Vlaamse spoornet. Maandag lieten ze hun stem horen in het station van Roeselare.

Met hun noodkreet scharen ze zich achter een oproep van de werkgroep Spoorslag. Die is al vele jaren actief tegen de ontmanteling van spoorinfrastructuur in onze provincie. Voorzitter Frans Larridon: “Er is in de voorbije jaren in onze provincie om en bij de 70 kilometer spoor uitgebroken. Een operatie die Infrabel op korte termijn een beperkte besparing oplevert, maar ze ondermijnt alle mogelijkheden voor de spooroperatoren om een concurrentiële dienstverlening aan te bieden. Nu al zien we de gevolgen van deze afbraakpolitiek: in West-Vlaanderen is het goederenvervoer quasi volledig opgedroogd, en de dienstregeling voor de reizigers is hier een ramp.”

Betere dienstverlening een must

Maar het is dus de bedoeling dat deze evolutie stopt, zeker nu politici van alle partijen hun schouders steken onder de actie ‘SOS Spoor West-Vlaanderen’. De federale volksvertegenwoordigers Roel Deseyn (CD&V) en Sabien Battheu (Open VLD), de Vlaamse volksvertegenwoordigers Bert Maertens (N-VA), Bart Caron (Groen) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en fractievoorzitter van SP.A in de provincieraad Peter Roose roepen de bevoegde minister François Bellot op om Infrabel een halt toe te roepen bij het uitbreken van West-Vlaamse sporen.

En daar blijft het niet bij. Nu ze elkaar gevonden hebben, willen de verenigde partijen ook intensief gaan ijveren voor een betere dienstverlening op het spoor in onze provincie. De eerste ontwerpen voor het nieuwe vervoersplan van de NMBS, in december 2017, zien er wat dat betreft momenteel niet zo veelbelovend uit.

Infrabel: “Dit klopt niet”

Infrabel reageerde ondertussen bijzonder verbaasd op de aantijgingen van deze groep. “De jongste jaren hebben we tientallen miljoenen euro geïnvesteerd in de provincie. Er is nooit zoveel geïnvesteerd in West-Vlaanderen als nu”, zegt Thomas Baeken. “We zijn inderdaad bezig met een besparingsoefening, maar we zorgen voor een minimale impact voor de reizigers. Enkel wissels of sporen die al lang in onbruik zijn, worden afgebroken.”

 

Bron: JRE - Foto SB, Krant van West-Vlaanderen, 18.11.2016, p. 9

 

Krant van West-Vlaanderen, 18.11.2016, p. 9

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is