Gered van verdrinkingsdood door onze strandredders, met dank aan deze sponsors

Door Bert Maertens op 14 juni 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Mobiliteit en Openbare Werken
Privégeld voor de strandredders is niet nieuw, “maar het blijft de verantwoordelijkheid van de overheid om met centen te komen”, klinkt het. FOTO: JVE

Vlaamse overheid wil privépartner meer laten betalen voor werking kustreddingsdienst

KUST - Het gekibbel rond de financiering van de kustreddingsdienst (IKWV) blijft duren. Omdat de provincie zich uiterlijk eind 2018 uit alle intercommunales moet onttrekken, verliest de kustreddingsdienst mogelijk 250.000 euro steun. Het IKWV en West-Vlaanderen verwachten centen van Vlaanderen, dat oppert een privépartner gevonden te hebben. “Maar wij weten van niets”, zegt An Beun (IKWV).

Volgens minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is een privépartner bereid gevonden om te investeren in de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Omdat de provincie, met 250.000 euro de grootste geldschieter, zich vanaf eind 2018 uit alle intercommunales moet onttrekken, zit de kustreddingsdienst met de handen in het haar.

Nu telt de dienst vier geldschieters: de Vlaamse regering (120.000 euro), de kustgemeenten (107.000 euro plus ongeveer 4 miljoen euro voor lonen van de strandredders), de provincie en privépartners. Vanaf 2019 zou het IKWV dus zo'n 250.000 euro aan werkingsmiddelen kunnen verliezen, al is dat nog niet definitief. “Vanaf 2019 is het aan de volgende provincieraad om te besluiten hoe het IKWV verder kan worden ondersteund”, klonk het gisteren bij gedeputeerde Francky De Block (SP.A).

Om het bestaan van het IKWV vanaf 2019 te verzekeren, kijken het IKWV en West-Vlaanderen naar de Vlaamse overheid. Maar daar vinden ze dat de deputatie politieke spelletjes speelt en schuiven ze de hete aardappel door. “De provincie kan de IKWV vanaf 2019 perfect via een subsidie verder ondersteunen, net zoals de Vlaamse overheid dit doet en zoals de provincie dit trouwens ook doet voor veel andere organisaties”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Geen gehoor

De privépartner die verder zou investeren in IKWV, zou Axa zijn, dat nu al partner is. “Axa klopte al eens aan bij de IKWV, maar vond daar geen gehoor”, zegt Cathy Coudyser (N-VA). “Minister Weyts was wel bereid om het voorstel te bekijken. Het is niet te begrijpen dat een potentiële commerciële partner niet gehoord wordt.”

Bij het IKWV doen ze de uitlatingen van de N-VA over een nieuwe potentiële privégeldschieter af als onzin. “Wij weten van niets. Er is met ons niet gecommuniceerd. Het is niet de eerste keer dat de N-VA de bal misslaat”, zucht An Beun (IKWV).

“Het is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid om met centen te komen.Die kosten moeten niet doorgeschoven worden naar een privépartner. Wij spreken dagelijks met AXA en wij zijn hun engagement erg dankbaar. Maar zij kunnen moeilijk de kustreddingsdienst eeuwig in leven houden.”

 

Bron: Junior Verbeeke, Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust, 14.06.2017, p. 1; cf. Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek, 15.06.2017, p. 3; nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust, 14.06.2017, p. 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is