U bent hier
#9N: een historische dag voor de Catalanen

#9N. Het zou een code kunnen zijn, een wachtwoord. Het staat echter voor 9 november, een (voorlopig) hoogtepunt in het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven.
Enkele weken terug mocht ik in Barcelona getuige zijn van het enthousiasme van de Catalanen. Op La Diada op 11 september waren 1.8 miljoen Catalanen verzameld om hun eis om zelf te beslissen over hun toekomst kracht bij te zetten. En dit op een volstrekt vreedzame manier: niet één politieman aangevallen, niet één auto in brand gestoken, geen enkel vandalisme te bespeuren.
Vandaag was het dan eindelijk zover. Maar de weg naar het referendum (dat weliswaar niet zo genoemd mag worden), verliep echter allesbehalve vlekkeloos: op 29 september trok de regering in Madrid naar het Grondwettelijk Hof dat de oorspronkelijke volksraadpleging illegaal verklaarde. De Catalaanse regering werkte dan maar een alternatief uit: een proces van burgerparticipatie, waarbij de regering stembussen, stembiljetten en lokalen ter beschikking zou stellen en samen met 20.000 vrijwilligers alles in goede banen zou leiden. Een symbolisch, niet-bindend referendum dus. Het Grondwettelijk Hof verklaarde echter ook dit illegaal.
Ongetwijfeld gesterkt door de actie van de Vlaamse Volksbeweging op het Brusselse Vrijheidsplein, besloot de Catalaanse regering toch door te gaan met het referendum. 9 november wordt op die manier nog meer een historische datum: want op 9 november 1989 werd voor de ogen van miljoenen televisiekijkers de Berlijnse muur gesloopt. Op 9 november 2014, hebben de Catalanen, via hun alternatief referendum, opnieuw de fundamenten van de Spaanse (eenheids)burcht wat verzwakt. Een onderneming die hopelijk leidt tot gelijkaardige initiatieven door de Basken, de Galiciërs, de Canariërs, en vele anderen.
Visca Catalunya lliure!